toward-a-nuclear-free-world

Reporting the underreported threat of nuclear weapons and efforts by those striving for a nuclear free world. A project of The Non-Profit International Press Syndicate Japan and its overseas partners in partnership with Soka Gakkai International in consultative status with ECOSOC since 2009.

INPS Japan
HomeLanguageNorwegianUN Working Group Urged to Assist in Banning Nukes - Norwegian

UN Working Group Urged to Assist in Banning Nukes – Norwegian

-

FNs arbeidsgruppe oppfordret til å bistå i å forby kjernevåpen

Analyse av Jamshed Baruah

GENEVA (IDN) – Det kraftfulle budskapet om en felles uttalelse fra ulike trossamfunn, og kravet om nedrusting av kjernevåpen, har vært sterkt støttet av FNs generalsekretær Ban Ki-moons reaksjon på president Barack Obamas avgjørelse om å besøke Hiroshima 27. Mai.

Obama ville være den første besøkende amerikanske presidenten til å besøke den japanske byen under G-7 økonomiske toppmøtet som ble tilintetgjort av den første kjernefysiske bomben, som ble sluppet av USA den 6. August 1945. Den ble etterfulgt av en andre bombe som ødela Nagasaki tre dager senere, og drepte til sammen mer enn 200 000 mennesker.

Ban ”ønsker veldig sterkt velkommen” til Obamas avgjørelse om å besøke Hiroshima, sa FNs talsmann Stephanie Dujarric. ”For generalsekretøren er en av de varige lærdommene fra Hiroshima behovet for å avskaffe kjernefysiske våpen en gang for alle,” la han til.

”Vi ville håpet at besøket er en global melding for behovet for nedrusting av kjernevåpen, det er noe som generalsekretæren håper på”, sa talsmannen.

Merknadene tilskrevet Ban ble forankret i hans dype engasjement for en kjernevåpenfri verden. Samtidig minnet dette om Obamas historiske tale i april 2009 i Praha, hvor han lovet å befri verden for kjernevåpen. I sin presidentperiode erklærte Obama at han ville se ”USAs forpliktelser til å søke freden og sikkerheten i en verden uten kjernevåpen”.

En felles uttalelse utstedt i starten på det andre møtet av arbeidsgruppen 2016 Open-ended Working Group (OEWG) fra 2. til 13. Mai i Geneva ble fremhevet i de moralske og etiske imperativer for avskaffelse av kjernevåpen. OEWG er påstått å fremme multilaterale kjernevåpennedrustingsforhandlinger.

Gruppen ble sammenkalt av FNs generalforsamling basert på en resolusjon vedtatt i desember 2015 for å i hovedsak ta opp konkrete effektive juridiske tiltak, regler og normer for å oppnå og opprettholde en verden uten kjernevåpen. Den første møtet ble holdt i februar 2016.

Uttalelsen, støttet av nesten 35 trossamfunn og enkeltpersoner , ble presentert for OEWG-lederen, ambassadør Thani Thongphakdi fra Thailand den 3. Mai. Dens betydning ligger i det faktum at siden de kjernefysiske våpnene over Hiroshima og Nagasaki i 1945, dens fortsatte eksistens av kjernefysisk våpen har “tvunget menneskeheten til å leve i skyggen av apokalyptisk ødeleggelse”.

Fordi bruken av disse ville bare ødelegge de siste fruktene av sivilisasjonen, det ville også skjemme nåtiden og overlater fremtidige generasjoner til en fæl skjebne, sier uttalelsen.

Det legges til i uttalelsen: ”Kjernevåpen er uforenelig med de verdiene opprettholdt av våre respektive trostradisjoner – menneskets rettigheter til å leve i trygghet og verdighet; plikten til å beskytte sårbare og å utøve forvaltningen som vil ivareta planeten for fremtidige generasjoner.”

Den felles uttalelsen fokuserer på tre avgjørende spørsmål dens forfattere oppfordrer OEWG å se på:

– Ta hensyn til stemmene av hibakusha (de overlevende fra kjernefysiske bomber) ber innstendig om nedrusting av kjernevåpen, deres lidelser må aldri oppleves av andre individer, familie eller samfunn, ved å bekrefte at den humanitære konsekvensene av kjernevåpen i kjernen av alt kjernefysisk nedrustnings anstrengelser.

– Fortsett å påkalle alle stater til å delta i OEWG og de påfølgende prosessene for å oppfylle sine forpliktelser i å forfølge i god tro og komme til en forhandlingskonklusjon som fører til nedrusting av kjernevåpen.

– Markere i rapporten sin til FNs generalforsamling, med det maksimale graden av detaljer, et juridisk rammeverk som vil fasilitere forbudet og eliminering av kjernevåpen under streng internasjonal kontroll, noe som bør forhandles uten forsinkelse i en åpen form til alle stater og ikke blokkeres av noen.

Kilder nær trossamfunn sa at tre eminente trosorganisasjoner – PAX, Soka Gakkai International (SGI) og World Council of Churches (WCC) – har tatt ledelsen i å utforme en uttalelse som heter Trosamfunn er bekymret over de humanitøre konsekvensene av kjernefysiske våpen.

 “Det er vårt største håp at forhandlingene under OEWG vil lage en sti i en konkret veikart som leder til ”begynnelsen på slutten” av den kjernefysiske tidsalderen”, sa Hirotsugu Terasak, utøvende direktør av fred og globale problemer hos SGI.

 “Vi oppfordrer alle deltakerne til å begynne fra stiftelsen av moralske, etiske og humanitære perspektiver. Vår motstand mot kjernevåpen må være større enn ord, og bør gjøres bindende gjennom et nytt juridisk instrument som forbyr dem en gang for alle”, la Susi Snyder til, Nuclear Disarmament Programme Manager for PAX.

Ved å forklare WCCs holdning, sa Dr. Emily Welty, fungerende moderator WCC-kommisjonen i de internasjonale affærene: ”Vår dypeste overbevisninger og tro kaller oss til å avvise sikkerhet som er avhengig av trusselen av kjernevåpen. De bør bli sett på som en syndig misbruk av våre ressurser.” Uttalelsen bygger på tidligere felles uttalelser om de humanitære konsekvensene av kjernevåpen, som ble utstedt i april 2014 i Washington DC, Desember 2014, i Vienna og mai 2015 in New York. [IDN-InDepthNews – 11. Mai, 2016]

Most Popular