toward-a-nuclear-free-world

Reporting the underreported threat of nuclear weapons and efforts by those striving for a nuclear free world. A project of The Non-Profit International Press Syndicate Japan and its overseas partners in partnership with Soka Gakkai International in consultative status with ECOSOC since 2009.

INPS Japan
HomeLanguageNorwegianKasakhstan slutter seg til FNs vakthund mot atomvåpen i ett milepælstrinn mot...

Kasakhstan slutter seg til FNs vakthund mot atomvåpen i ett milepælstrinn mot ikke-spredning

-

By Ramesh Jaura

ASTANA (IDN) – Det ble observert en stillhet den 29. August, klokken 11:05, lokal tid over Kasakhstans hovedstad, Astana, for å ære ofrene fra testingen av atomvåpen 4365 kilometer derfra. Samtidig avfyrte Nord-Korea en mellomstor ballistisk rakett som fløy over Japan: Samme dag ble et nytt anlegg åpnet i Kasakhstan under regi av FNs vakthund mot atomvåpen som kunne åpnet et nytt kapittel i ikke-spredningen.

I de femti årene mellom juli 1945, når USA sprengte sin første atombombe, og åpningen av signering av den Omfattende prøvestansavtalen (CTBT) i 1996, har over 2000 prøvesprengninger blitt utført over hele verden frem til 2016. Siden da, er det kun Nord-Korea som har utført prøvesprengninger av atomvåpen.

På tross av det faktum at den 2. desember, 2009, FN

Og dette til tross for at FN den 29. desember 2009, opprettet 29. august den internasjonale dagen mot atomprøvesprengninger ved enstemmig vedtak av en resolusjon initiert av Kasakhstan sammen med flere sponsorer og co-sponsorer. Resolusjonen 64/35 minnet om nedleggelsen av Semipalatinsk atomprøvesprengningsområde 29. august 1991. Også kjent som The Polygon, var dette det første kjernefysiske teststedet for Sovjetunionen.

ATOM-prosjektet – “Abolish Testing. Our Mission” – samtidig som dens æresambassadør Karipbek Kuyukov, som er en armløs kunstner og anti-atomvåpenaktivist, har spilt en avgjørende rolle i nedleggelsen av prøvesprengningsområder. Mer enn 1,5 millioner borgere i Kasakhstan ble utsatt for atomvåpenforsøk, og helt frem til i dag er barn født med alvorlige deformiteter, sykdommer og et liv med store helsemessige utfordringer.

«Semipalatinsk atomprøvesprengningsområde ble lagt ned av den historiske dekretet, den kasakhiske presidenten Nursultan Nazarbayev (på å påta uavhengighet i påvente av Sovjetunionens sammenbrudd som alle disse årene har hatt en nøkkelrolle i den globale innsatsen innen ikke-spredning og desarmasjonsområder», sa parlamentets senatordirektør Kassym-Jomart Tokayev, da han avsluttet den 62. årlige samlingen av Pugwash-konferansen om naturvitenskap og verdens anliggender, som sammen med sin medstifter, Sir Joseph Rotblat, ble tildelt Nobels fredspris i 1995.

Pugwash-konferansen hedret sitt 60. jubileum ved å fokusere sin årlige samling, fra 25. – 29. august i Astana, på «Konfrontering av farer ved atomvåpen». Organisasjonen trekker sin inspirasjon fra Russell-Einstein Manifest fra 1955, som oppfordret verdensledere til å «tenke på en ny måte»: å avvise atomvåpen, og «huske deres menneskehet» og å finne fredelige midler for løsning av alle tvistemål mellom dem.

Pugwash-konferansen som gir en vitenskapelig innsikt og grunner til å bære på nemlig den katastrofale trusselen til menneskeheten ved atomvåpen og andre masseødeleggelsesvåpen, har vært ledet av tidligere FNs underdepartementssekretær Jayantha Dhanapala de siste ti årene. Den innkommende presidenten er Sergio Duarte, også en tidligere FN under-generalsekretær.

  1. august, 2017 har også potensiale av å utfolde et nytt kapittel i kjernefysisk ikke-spredning med innvielsen av et anlegg, kjent som LEU-banken i FNs UN’s International Atomic Energy Agency (IAEA) ved Ulba Metallurgical Plant (UMP) i den østlige byen Oskemen. Det vil lagre opptil 90 tonn brennstoff, nok til å drive en stor by i tre år, og selge den til IAEA-medlemmer hvis de ikke klarer å anskaffe det andre steder.

«LEU-banken vil tjene som en siste utveiingsmekanisme for å gi tillit til land at de vil kunne skaffe LEU til produksjon av drivstoff til atomkraftverk i tilfelle en uforutsette, ikke-kommersielle, forstyrrelser av sine forsyninger», uttalte IAEAs generaldirektør Yukiya Amano.

«Jeg er sikker på at IAEA LEU-banken vil være et verdifullt tillegg til de internasjonale anstrengelsene for å sikre tilgjengelighet av drivstoff for atomkraftverk», la han til under tiltredelseshendelsen, presidert av den kasakhstanske presidenten Nazarbayev, hvor også representanter fra IAEA-medlemsstatene og donorer deltok.

Utøvende sekretær Lassina Zerbo fra den forberedende kommisjonen for den omfattende kjernefysisk prøvestansavtale organisasjonen (CTBTO), som også deltok på arrangementet dedikert til åpningen av LEU Bank.

“Mens vi er stolte av de mange suksessene, fungerer 29. august også som en påminnelse om at kampen for et forbud mot kjernefysisk prøver forblir uferdig. Når vi arbeider for å sende kjernefysisk testing til historien, må vi ikke glemme viktigheten av tillit på regionalt og internasjonalt nivå, sier Zerbo indirekte om de utfordringene man står foran.

I følge Tariq Rauf, en tidligere direktør for SIPRIs nedrustning, våpenkontroll og ikke-spredningsprogram, vil Astana-arrangementet markere en viktig milepæl i den lange marsjen for IAEA å sette opp en IAEA-eid og operert kjernekraftbank som forutsatt i 1957 IAEA-statutten.

Dette initiativet ble foreslått i september 2006 av Washington, DC-baserte Nuclear Threat Initiative (NTI) som tilbys 50 millioner dollar til IAEA, levert av global investor Warren Buffet, for å sette opp en IAEA LEU Bank ved å heve ytterligere $ 100 millioner.

IAEA hadde i begynnelsen av 2009 oppnådd målet om å få støtte fra EU (50 millioner euro), Kuwait (10 millioner dollar), Norge (5 millioner dollar), De forente arabiske emirater (10 millioner dollar) og USA (50 millioner dollar). Kasakhstan var det eneste landet som tilbød å være vert for IAEA LEU Bank på sitt territorium og pantsatt nesten $ 500 000 for prosjektet.

IAEAs generaldirektør Amano er overbevist om at etableringen og driften av IAEA LEU Bank som er fullt finansiert av frivillige bidrag fra IAEA-medlemslandene og andre givere på totalt 150 millioner dollar – er tilstrekkelig til å dekke de estimerte kostnadene for 20 års drift – og har ingen innvirkning på agenturets budsjett eller andre aktiviteter.

Han sa at han var takknemlig for alle donorer – inkludert USA, EU, Kuwait, De forente arabiske emirater, Norge, Republikken Kasakhstan og Nuclear Threat Initiative – «hvis store økonomiske bidrag har gjort dette prosjekt mulig».

Han takket også Kina og Russland for deres samarbeid rundt avtalen om transport gjennom deres respektive land av LEU og for IAEA LEU-banken.

Han understreker at atomenergi bidrar til å løse de to tvilling-utfordringene for å sikre tilstrekkelig energi for økonomisk vekst og å redusere klimaendringene, sier Amano at rundt 30 land er interessert i å introdusere atomkraft. Dette er i tillegg til det samme antall land som for tiden driver 447 atomkraftreaktorer rundt om i verden. Enda 58 reaktorer er under bygging, hovedsakelig i Asia.

«Det er derfor svært viktig at en siste utveiingsmekanisme som IAEA LEU-banken har etablert for å gi landene tillit til at de vil kunne møte deres fremtidige behov for atombrensel», sa han.

I følge IAEA, er IAEA LEU-banken en del av den globale innsatsen for å skape en trygg forsyning av kjernekraftdrivstoff til land i tilfelle forstyrrelser i det kommersielle markedet eller andre eksisterende LEU-forsyningsordninger.

Andre garantier for leveringsmekanismer etablert med IAEA-godkjenning inkluderer en garantert fysisk reserve av LEU vedlikeholdt av Russland ved International Uran Enrichment Center i Angarsk i Russland og en britisk garanti for forsyningsgaranti for leveranser av LEU-anrikningstjenester. [IDN-InDepthNews – 30. august, 2017]

Foto: IAEA Director-General Yukiya Amano (venstre) med Kasakhstans president Nursultan Nazarbayev med den symbolske nøkkelen til IAEA-LEU-banken. Kilde: Offisielle siden til presidenten av Republikken Kasakhstan.

Most Popular