toward-a-nuclear-free-world

Reporting the underreported threat of nuclear weapons and efforts by those striving for a nuclear free world. A project of The Non-Profit International Press Syndicate Japan and its overseas partners in partnership with Soka Gakkai International in consultative status with ECOSOC since 2009.

INPS Japan
HomeLanguageNorwegianJapan Urged to Push Nuclear Disarmament Principle at G7 Hiroshima Summit -...

Japan Urged to Push Nuclear Disarmament Principle at G7 Hiroshima Summit – NORWEGIAN

-

Japan oppfordres til å fremme prinsippet om kjernefysisk nedrustning på G7-toppmøtet i Hiroshima

Av Kalinga Seneviratne

SYDNEY | TOKYO, 3. april 2023 (IDN) – Under en direktesendt konferanse på Soka University i Tokyo 29. mars som forberedelse til G7-toppmøtet i mai, der Japan er vertskap, sa Takashi Ariyoshi, visegeneralsekretær i G7 Hiroshima Summit Secretariat, at statsminister Fumio Kishida hadde satt atomnedrustning høyt på toppmøtets dagsorden.

Han påpekte at stedet for konferansen, den japanske byen Hiroshima, statsminister Kishidas hjemby, der USA slapp en atombombe på slutten av andre verdenskrig (6. august 1945) – og drepte rundt 140 000 mennesker – symboliserer den enestående utfordringen atomvåpen utgjør for menneskeheten.

“G7 vil utdype diskusjonen og sende et sterkt budskap for å knytte ideen om en verden uten atomvåpen (midt i) den tøffe virkeligheten vi står overfor i dag, til sikkerhetsmiljøet”, sa han og la til: “Det er mange måter å takle dette problemet på”.

Han listet opp tre måter G7-diskusjonene kan fokusere på. Det ene er en “felles anerkjennelse” av ikke-bruk av atomvåpen. Det andre vil være åpenhet i atomvåpenpolitikken, og det tredje er å sikre en reduksjon av atomvåpenlagrene og fremme fredelig bruk av atomenergi.

John Kirton, direktør for G7 Research Group – en medsponsor av arrangementet – fortalte tilhørerne at det er viktig at G7-toppmøtet i år holdes i Hiroshima når verden trues med bruk av atomvåpen, særlig av Russland. “Dette stedet er viktig for å minne G7-lederne om atomkrigens redsler”, bemerket han. “Vi må se på vår egen oppførsel, og vi må arbeide for at nedrustningspolitikken skal komme alle til gode”.

G7 – The Group of Seven – omfatter Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA.

Anna Ikeda, representant for Soka Gakkai International (SGI) i De forente nasjoner, argumenterte i et spesialpanel om kontroll av atomvåpen for at G7-toppmøtet i Hiroshima gir oss en mulighet til å tenke seriøst over vår sikkerhet. SGI var også medsponsor for arrangementet.

“Atomvåpen kan ikke være en sikkerhetsanordning”, erklærte Ikeda. “Vi må avgifte oss selv … ingen første bruk av atomvåpen vil tillate oss å løse den ukrainske krisen”.

Deltakere på en en-dags internasjonal konferanse med tittelen ‘Advancing Security and Sustainability at the G7 Hiroshima Summit’ holdt ved Soka University 29. mars 2023. Foto: Katsuhiro Asagiri, Multimedia Director i IDN-INPS.

Participants of a one-day international conference titled ‘Advancing Security and Sustainability at the G7 Hiroshima Summit’ held at Soka University on 29 March 2023. Photo: Katsuhiro Asagiri, Multimedia Director of IDN-INPS.
Participants of a one-day international conference titled ‘Advancing Security and Sustainability at the G7 Hiroshima Summit’ held at Soka University on 29 March 2023. Photo: Katsuhiro Asagiri, Multimedia Director of IDN-INPS.

Hun hevdet at hvis alle atomstater vedtar prinsippet om “ingen førstebruk”, vil det gi rom for multilateral dialog for å bidra til å løse Ukraina-konflikten. “En slik politikk må ledsages av tiltak for å bygge gjensidig tillit”, la hun til.

Audrey Kitagawa, president for International Academy for Multicultural Cooperation (IAMC) – en annen medsponsor av konferansen – understreket at G7-toppmøtet må løfte atomvåpenspørsmålet opp på høyeste nivå og kreve mer oppmerksomhet for å eliminere atomvåpen. Hvis ikke, advarte hun om at antallet atomvåpenland snart vil øke.

“Vi kan snart ha ti atomvåpenstater når Iran har det, og Saudi-Arabia kan bli med. Sør-Korea kan også bli med eller be USA om å installere dem der”, bemerket hun, og advarte om at “Kina og USA øker sine atomvåpenbudsjetter. (Dermed) bidrar atomvåpenstatene til den økte usikkerheten vi ser i dag”.

Ikkespredningsavtalen er en milepæl av en internasjonal traktat som tar sikte på å hindre spredning av kjernevåpen og våpenteknologi. Ett hundre og nittien stater, inkludert fem atomvåpenstater, har undertegnet den.

“Medlemmer av atomvåpenklubben utgjør den største sikkerhetsrisikoen,” sa Kitagawa. “Ingen førstebruk av atomvåpen er et første skritt (for å redusere spenningen); bare Kina og India har forpliktet seg til det.”

“USAs reaksjon på Kinas fremvekst øker spenningen og våpenkappløpet i Asia”, bemerket Rorry Daniels, administrerende direktør for Asia Society Policy Institute. For å snu denne trenden sa hun at en bedre definisjon av samarbeid er å arbeide med felles interesser. Hun påpekte at Kina og USA tidligere har samarbeidet om kjernefysisk forskning for å behandle kreft og redusere faren ved anriket uran.

I stedet, som Jonathan Granoff, president for Global Security Institute, bemerket, “skaper vi innretninger som vil gjøre slutt på alle gode menneskelige bestrebelser”. Han påpekte at “vi kjenner “gode” land som gjør forferdelige ting (mot mennesker)” og ga eksempler som Irak, Hiroshima, Syria, Sudan og Ukraina. Han viste også til hva som skjedde med noen land som ga opp atomvåpen, som Libya, Ukraina og Irak.

“Vi tillater ingen land å bruke kopper som biovåpen, men vil tillate ni land å bruke pest som biovåpen. Det er det vi har med atomvåpen,” erklærte Granoff. Han oppfordret G7-møtet i Hiroshima til å ta de første skrittene for å forplikte seg til “ingen førstebruk av atomvåpen” i en juridisk bindende internasjonal traktat, kanskje vedtatt via FNs sikkerhetsråd.

“Når vi aktivister i USA ber om kjernefysisk nedrustning, får vi høre at den andre siden ikke vil gjøre det,” forklarer Granoff. “På Hiroshima-toppmøtet må (alle) bli fortalt at atomvåpen må avskaffes for at vi skal ha sikkerhet.”

For å sikre at vi eliminerer atomvåpen før vi ødelegger oss selv, sa Ikeda, må vi endre fortellingen om at atomvåpen holder oss trygge. “Vi må konfrontere tenkemåter som rettferdiggjør atomvåpen. Vi må si at å unngå atomvåpen er veien (til fred),” argumenterte hun. “Hiroshima (G7-toppmøtet) må sette en tidsfrist og en vei mot den.” [IDN-InDepthNews]

Foto: Rorry Daniels, direktør for Asia Society Policy Institute: Rorry Daniels, administrerende direktør, Asia Society Policy Institute, holder en presentasjon på en sesjon med tittelen “Controlling Nuclear Weapons”.  (fra venstre til høyre): Nobuyasu Abe, tidligere direktør, Center for the Promotion of Disarmament and Non-Proliferation; Rorry Daniels; Jonathan Granoff, president, Global Security Institute; Audrey Kitagawa, president, IAMC; og Nikolas Emmanual, professor, Soka University (leder). Anna Ikeda, SGIs representant i FN, og Mitsuru Kurosawa, professor emeritus ved Osaka-universitetet, deltok i møtet på nettet. Foto: Katsuhiro Asagiri: Katsuhiro Asagiri, multimediedirektør for IDN-INPS.

Most Popular