toward-a-nuclear-free-world

Reporting the underreported threat of nuclear weapons and efforts by those striving for a nuclear free world. A project of The Non-Profit International Press Syndicate Japan and its overseas partners in partnership with Soka Gakkai International in consultative status with ECOSOC since 2009.

INPS Japan
HomeLanguageNorwegianIf Provoked, U.S. Public Likely to Support Nuclear Attack - Norwegian

If Provoked, U.S. Public Likely to Support Nuclear Attack – Norwegian

-

Om USAs befolkning provoseres er det sannsynlig at de støtter atomangrep

Analyse av Rodney Reynolds

NEW YORK (IDN) – Når President Barack Obama dro på et historisk besøk den 27. Mai til Hiroshima – hvor det amerikanske angrepet  på Japan i 1945 resulterte i over 200 000 døde og sårede – unnskyldte han ikke de store humanitære ødeleggelsene, han ga heller ikke noen forklaring på bruken av den første bruken av kjernevåpen noen sinne.

Han gjentok sin oppfordring om en verden uten kjernevåpen – selv om USA fortsetter å modernisere sitt kjernevåpenprogram som koster over 1 trillion dollar som beviser det fortsatt er et økende gap mellom forpliktelser og utførelser.

Til tross for alle gode intensjoner, er vi noe nærmere, er vi fjernet langt fra en fremtidig atomkrig som kan utslette millioner?

I en projeksjon inn i fremtiden, stilt Wall Street Journal 19. mai et mer relevant spørsmål: ”Vil vi slippe bomben igjen?”

Dr Scott D. Sagan, professor i statsvitenskap og senior stipendiat ved Senter for internasjonal sikkerhet og samarbeid ved Stanford University og Dr Benjamin A. Valentino, førsteamanuensis i regjeringen ved Dartmouth College, påpeker at to undersøkelser, en i 1945 og annen i juli 2015 tyder på at amerikanerne er åpne for atomangrep i fremtiden.

En Roper meningsmåling, utført i september 1945, en måned etter bombingen av Hiroshima og Nagasaki, indikerte at 53 prosent av de spurte fra hele landet sa seg enige i at USA ”burde ha brukt to bomber på to byer, akkurat som vi gjorde.”

En annen meningsmåling utført juli 2015, for å inntreffe samtidig som 70. årsdagen for bombingen, indikerte at bare 28 prosent støttet de amerikanske atomangrepene mens 32 prosent ”viste støtte for et kjernefysisk demonstrasjonsangrep.”

De to akademikerne som forfattet artikkelen konkluderer: ”Våre undersøkelser kan ikke si hvordan fremtidens presidenter og deres topprådgivere vil veie sine valg. Men det avslører noe foruroligende om instinktene til den amerikanske offentligheten: Når provosert, synes vi ikke at bruk av atomvåpen er et tabu, og vår forpliktelse til immunitet av sivile fra overlagte angrep i krig, selv med store tap.”

I dag, som i 1945, ”Det er usannsynlig at USAs offentlighet vil holde tilbake en president som kan vurdere å bruke kjernevåpen i smeltedigelen i en krig.”

Rett i forkant av Obamas besøk, signerte mer enn 70 prominente forskere og aktivister, deriblant Oliver Stone, Noam Chomsky og Daniel Ellsberg, et brev som oppfordret den amerikanske presidenten for å kunngjøre konkrete skritt mot kjernefysisk nedrustning.

Joseph Gerson, fra Quaker fredsorganisasjon American Friends Service Committee, sa: “USA er på vei til å bruke en billion dollar over tretti år på neste generasjon kjernefysiske våpen og leveringssystemer.

Han sa at president Obama skal avbryte denne pengebruken, revitalisere nedrustningsdiplomati med å annonsere en reduksjon av USAs kjernefysiske arsenal, og utfordre Russlands president Vladimir Putin om å bli med i startforhandlinger om å skape en kjernevåpenfri verden som lovet i Praha og kreves av Ikkespredningsavtalen.”

I et brev adressert til Obama, sa de 70 aktivistene at USAs atomsprengning over Hiroshima og Nagasaki i august 1945, ukritisk brant opp titusener av barn, kvinner og menn på et øyeblikk.

Ved utgangen av 1945 var mer enn 210 000 mennesker – hovedsakelig sivile, døde. Over 90 % av legene og sykepleierne i Hiroshima ble drept eller skadet av bomben, sto det i brevet.

De overlevende hibakusha, deres barn og barnebarn fortsette å lide av fysiske, psykologiske og sosiologiske virkningene av bombingen. Helseeffekter forårsaket av genetisk skade til fremtidige generasjoner er fortsatt ukjent.

I dag, sa brevet, er mer enn 15 000 kjernevåpen (de fleste av dem er bestillinger av størrelser som er kraftigere enn Hiroshima og Nagasaki bombene), 94 % eid av USA og Russland, og fortsetter å utgjøre en utålelig trussel mot menneskeheten.

”Men ingen nedrustningsforhandlinger er i gang eller planlagt.”

I fjor flyttet Bulletin of Atomic Scientists hendene på sin Dommedagsklokke til tre minutter på midnatt, på grunn av den ”ekstraordinære og unektelig trusler mot den fortsatte eksistens av menneskeheten” utgjøres av ”ukontrollert klimaendring, global atomvåpenmoderniseringer, og overdimensjonert kjernefysiske arsenaler”, og svikt i verdens ledere til å handle.

For sju år siden i Praha, sa brevet, “ga du håp til mennesker over hele verden når du erklærte:« [A] er den eneste kjernekraft for å ha brukt et kjernevåpen, har USA et moralsk ansvar for å handle … Så i dag, oppgir jeg tydelig og med overbevisning USAs forpliktelse til å søke fred og sikkerhet for en verden uten kjernevåpen.”

”Men til det motsatte, under din ledelse, planlegger USA å bruke en billion dollar i løpet av de neste tre tiårene for å modernisere alle kjernefysiske stridshodetyper i sitt arsenal, og å oppgradere og erstatte sine leveringssystemer – ubåter, landbaserte missiler, og bombefly – i overskuelig fremtid.”

”Som den første sittende amerikanske president til å besøke Hiroshima har du en historisk mulighet til å demonstrere det moralske ansvaret du hevdet i Praha.”

For å oppnå dette: ”Vi roper på deg, som en demonstrasjon av god tro og et konkrete midlertidig skritt, for å dramatisk redusere USAs kjernevåpenarsenal og oppfordrer Russland til å gjøre det samme, som bruk av enda en brøkdel av eksisterende arsenaler kan føre til kjernefysisk vinter, noe som resulterer i alvorlige klimaendringer og føre til global hungersnød.”

”Vi oppfordrer deg til å avbryte det 30-årige programmet på 1 billion dollar, for å oppgradere det amerikanske kjernefysiske arsenalet og overhale de kjernefysiske våpnene, og å omdirigere disse midlene til å dekke menneskelige behov.” [IDN-InDepthNews – 31. mai 2016]

Most Popular