toward-a-nuclear-free-world

Reporting the underreported threat of nuclear weapons and efforts by those striving for a nuclear free world. A project of The Non-Profit International Press Syndicate Japan and its overseas partners in partnership with Soka Gakkai International in consultative status with ECOSOC since 2009.

INPS Japan
HomeLanguageNorwegian‘Generation of Change’ Pleads for Walking the Nuclear Abolition Talk - Norwegian

‘Generation of Change’ Pleads for Walking the Nuclear Abolition Talk – Norwegian

-

”Generasjon i endring” lover å holde det de lover om avskaffelse av kjernevåpen

Av Ronald Joshua

HIROSHIMA (IDN) – En ny ”Generasjon i endring” gjør seg bemerket, de lover å holde det de har lovet de siste 70 årene. En fanfare for å frigjøre verden fra 16 000 til 17 000 kjernevåpen, som fortsetter “å true hver enkelt person med utsikter til en grusom og inhuman død”.

Ved inngåelsen av den tre-dagers toppmøtet International Youth Summit om avskaffelse av kjernevåpen i Hiroshima, til minne om 70-årsdagen for atombombingen som slettet byen Nagasaki til bakke. Løftet datert den 30. august: «Kjernevåpen er et symbol på en svunnen tid. Et symbol som utgjør eminent trussel mot vår nåværende virkelighet og har ingen plass i fremtiden vi skaper.”

Youth Summit fulgte i hælene på den 25. FN-konferansen om avskaffelses problematikken i Hiroshima, organisert av Untied Nations Regional Center for Peace and Disarmament i Asia og Stillehavet (UNRCPD), som har hovedkontor i Bangkok.

Toppmøtet brakte sammen 30 viktige ungdomsaktivister mot kjernevåpen, i fra mer enn 20 land. Inkludert Østeriket, Canada, Costa Rica, Tyskland, India, Italia, Japan, Kenya, Latvia, Mongolia, Nederland, Pakistan, Filipinene, Romania, Thailand, Tunisia, Storbritannia og USA. Som alle er aktivt engasjert i avskaffelse av kjernevåpen og relaterte områder, på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

De møtte også overlevende fra atombombingen (hibakusha) og diskuterte fremtidig strategi, med mål om å kvitte verden for kjernevåpen.

Løftet beslutter: ”Vi, Generasjonen for endring, inviterer deg til å bli med oss når vi reiser vår kollektive stemme for når vi ber om handling. Vi nekter å stå ved siden av å se på mens kjernevåpen fortsetter å true livene våre og fremtidige generasjoner. Bli med oss og skap en endring!”

Deltakere argumenterte for at i 70 år har taler blitt laget, erklæringer fremlagt og støttet, som sier ”aldri igjen”. Fortsatt blir vi likevel holdt som gisler av kjernevåpen. ”Vi, ungdom i hele verden, samler mot til å reise oss opp og fullføre disse dekade-gamle løftene om avskaffelse. Vi må eliminere denne trusselen mot vår delte fremtid, og vi ber deg om å bli med oss i Generasjon for endring. Det er på tide å gjøre noe.”

Løftet fortsetter: ”Vi, ungdom søker en human sikkerhet og stabilitet, noe som er umulig å oppnå helt i nærvær av kjernevåpen. Ungdom ser potensialet for en verden uten kjernevåpen – vi ser potensialet i en sikkerhet som ikke baserer seg på frykt og mer militære, men heller ved diplomati, samarbeid og tillit.

“Avskaffelse av kjernevåpen er vårt ansvar. Det er vår rett, og vi vil ikke lenger sitte på sidelinjen mens muligheten for kjernevåpenavskaffelse blir sløst bort. Vi, ungdom i alt vårt mangfold og i dyp solidaritet, lover å realisere dette målet. Vi er generasjonen for endring.”

”Den fortsatt eksistensen av kjernevåpen,” fortsetter løftet, ”er uakseptabel og handling må til for å beskytte vår delte fremtid.”

Løftet ble fremlagt på et stort offentlig forum, hvor 250 deltakere deltok, hvor Rick Wayman som har lederverv i Nuclear Age Peace Foundation (NAPF) og Anna Ikeda fra Soka Gakkai International (SGI) presenterte ”the Youth Pledge” (ungdommenes løfte) til Ahmad Alhendawi, FNs generalsekretærs utsending på Youth.

Alhendawi oppfordret: “La oss være den generasjonen som gjør fred mulig. Dette ungdomstoppmøtet sender et sterkt budskap til verden, at ungdommen er for fred og for en verden fri for kjernevåpen, og verden må lytte.”

Det offentlige forumet viste en film laget av atombombe-overlevende Masaaki Tanabe, hans barndomshjem stod rett vedsiden av kjernevåpenkuppelen i Hiroshima. Han sa: ”Ved å se filmen min, håper jeg at du virkelig forstår at dette var ekte liv, folk, genuine mennesker, jeg ønsker at verdens ledere vet sannheten.”

Youth deltakere sa at toppmøtet hadde gitt dem en dypere forståelse av nødvendigheten. Erin Hunt fra Mines Action Canada (MAC) kommenterte: “Dette nettverket av unge mennesker som nå har delt erfaringer rundt kunnskap om hva disse våpnene kan gjøre. Jeg tror at det er veldig, veldig viktig.”

Meldinger om støtte ble mottatt av fredsaktivister inkludert NAPF president David Krieger, grunnlegger av International Institute on Peace Education – Betty Reardon, SGI president Daisaku Ikeda og administrerende direktør for International Physicians fra Prevention of Nuclear War (IPPNW) Executive Director – Michael Christ.

Denne eventen ble koordinert av representanter, som blant annet, ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), MAC, NAPF, SGI og Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF).

Med-sponsorer inkludert byene Hiroshima og Nagasaki, Hiroshima Peace Culture Foundation, PCU Nagasaki Council, Nagasaki Global Citizens’ Assembly for eliminering av kjernevåpen, Mayors for Peace, ICAN, IPPNW, Basel Peace Office, Global Zero og Ban All Nukes generation (BANg).

Program koordinator Nobuyuki Asai for fredsaffærer ved SGI, en sosialt engasjert Buddhist-nettverk med 12 millioner medlemmer rundt om i verden, som fremmer fred, kultur og utdanning som har vært en kampanje for avskaffelse av kjernevåpen i over 50 år, sa:

”Ungdom har vesentlig potensial og kapasitet til å endre dagens status. Verden står i en kritisk veiskille, etter som vi markerer den 70. Årsdagen til atombombingen av Hiroshima og Nagasaki. Det er på tide at ungdom over hele verden går sammen for å slå igjennom mot en verden uten kjernevåpen.” [IDN-InDepthNews – 31. August 2015]

Most Popular