toward-a-nuclear-free-world

Reporting the underreported threat of nuclear weapons and efforts by those striving for a nuclear free world. A project of The Non-Profit International Press Syndicate Japan and its overseas partners in partnership with Soka Gakkai International in consultative status with ECOSOC since 2009.

INPS Japan
HomeLanguageSwedishObama-Congress Iran Sanctions Battle Goes International - Swedish

Obama-Congress Iran Sanctions Battle Goes International – Swedish

-

Motsättningar i kärnsamtal når global nivå

Jasmin Ramsey

Washington, 150204 (IPS) – Förhandlingarna om det iranska kärnprogrammet och de internationella sanktionerna mot landet fortsätter. Allt fler aktörer vill påverka kärnsamtalen. Krav höjs på nya sanktioner mot Iran.

Efter att missat två tidsfrister försöker Iran och dess sex huvudsakliga motparter – USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland – att nå en slutgiltig överenskommelse till sommaren.

Den proisraeliska lobbyn i USA är kritisk till de pågående kärnenergiförhandlingarna med Iran och kräver hårdare sanktioner, något USA:s president Barack Obama motsätter sig.

I sitt årliga tal till nationen den 21 januari sade Obama att han kommer att lägga in veto mot varje försök att införa nya sanktioner mot Iran under pågående förhandlingar om en långsiktig överenskommelse.

“Det skulle vara orimligt. Nya sanktioner kommer garanterat leda till att diplomatin misslyckas – leda till att USA fjärmar sig från allierade och till att Iran bygger upp sitt kärnvapenprogram igen” förklarade Obama.

Det upprepades även i en debattartikel i Washington Post undertecknad företrädare för gruppen P5+1 (USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland). “Att skapa nya hinder som att införa nya sanktioner mot Iran i detta kritiska skede av förhandlingarna är att äventyra våra ansträngningar,” skrev Laurent Fabius från Frankrike, Philip Hammond från Storbritannien, Frank-Walter Steinmeier från Tyskland och Federica Mogherini, EU:s utrikeschef.

“I stället för att stärka vår förhandlingsposition skulle nya sanktioner vid denna tidpunkt ha negativa konsekvenser”.

Även Storbritanniens premiärminister David Cameron uppgav i januari att han kontaktat medlemmar av den amerikanska senaten för att varna dem för att vid denna tidpunkt kräva nya sanktioner mot Iran.

Analytiker betraktade det som ett avvisande av Obamas linje när republikanen John A. Boehner, talman i den amerikanska kongressens representanthus, nyligen bjöd in Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som inte gjort någon hemlighet av sitt motstånd mot Obamas inställning till Iran.

Benjamin Netanyahu kommer till Washington den 3 mars i samband med den proisraeliska lobbyn Aipacs årsmöte i Washington. Det israelvänliga Aipac är kritiskt till kärnenergiförhandlingarna med Iran och kräver hårdare sanktioner.

Inbjudan har inte samordnats med Vita Huset och förvånade utan tvivel Obamaadministrationen som meddelade att man inte är beredd att ta emot premiärministern när han är i Washington. Detta med hänvisning till restriktioner gällande utländska ledares besök i samband med val – valet i Israel hålls i mars.

-Netanyahus besök visar på den proisraeliska lobbyns starka position i senaten. Om det leder till ett starkt stöd i senaten för nya sanktioner är det John A. Boehner som kommer lastas för om förhandlingarna bryter samman men också för den ökade risken för krig med Iran, säger Robert E. Hunter, tidigare Nato-ambassadör.

Med stöd av demokraterna i kongressen har Obamaadministrationen hittills kunnat stoppa initiativ till nya sanktioner mot Iran.

USA:s utrikesminister John Kerry sade i en intervju i nyhetskanalen CBS den 21 januari att israelisk underrättelsetjänst meddelat att nya sanktioner mot Iran skulle vara som att “kasta in en granat i förhandlingsprocessen”.

Most Popular