toward-a-nuclear-free-world

Reporting the underreported threat of nuclear weapons and efforts by those striving for a nuclear free world. A project of The Non-Profit International Press Syndicate Japan and its overseas partners in partnership with Soka Gakkai International in consultative status with ECOSOC since 2009.

INPS Japan
HomeLanguageMalaySuccessful Test Firing of India's Agni-5 Evokes No Fury - Malay

Successful Test Firing of India’s Agni-5 Evokes No Fury – Malay

-

Ujian Menembak Agni-5 India Berjaya Tanpa Membangkitkan Kemarahan

Oleh Kalinga Seneviratne

BANGKOK (IDN) – Pelancaran misil balistik antara benua berkeupayaan nuklear (ICBM) Agni-5 pada 18 Januari hampir tidak disedari di Asia. Bagaimanapun, media barat telah memberi liputan kepadanya yang menumpukan kepada keupayaan India sekarang untuk menyerang bandar utama di China termasuk Beijing dan Shanghai.

Liputan yang terlalu memuji-muji ini sangat berbeza dengan histeria dalam media barat terutamanya apabila Korea Utara menguji misil yang sama pada 28 November 2017. Sementara ujian Korea Utara diunjurkan sebagai ancaman kepada usaha pelucutan senjata nuklear global, ujian India tidak dianggap begitu.

Seperti yang dinyatakan oleh Eric Margolis dari HuffPost, “Delhi telah menyembunyikan pembangunan ICBM di sebalik program pelancaran angkasanya” dan apabila Korea Utara cuba menempatkan satelit ke dalam orbit, US telah “menyatakan dengan kata-kata pedas” bahawa penggalak yang boleh menempatkan satelit di orbit juga boleh menghasilkan muncung perang nuklear.

“Buat masa sekarang, India ialah sekutu rapat AS dan juga menerima bantuan AS dan Israel dalam membina senjata nuklearnya. Washington telah menutup matanya terhadap keengganan India untuk menyertai Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear dan dalam diam-diam telah merestui program nuklear besar-besaran India sebagai pengimbang balas serantau kepada China, “ Margolis menulis.

Ini ialah isu yang China ingin hapuskan dengan segera. Selepas kenderaan pelancar berjaya diuji pada 26 Disember 2016, jurucakap Kementerian Luar Negeri China, Hua Chunying membawa isu dengan laporan media di India dan di luar yang menumpukan kepada keupayaan misil tersebut untuk mengenai bandar China dengan muncung perang nuklear.

Menunjukkan bahawa Majlis Keselamatan PBB mempunyai peraturan yang jelas tentang sama ada India boleh membangunkan misil balistik yang membawa senjata nuklear, dia telah dilaporkan oleh Hindustan Times sebagai berkata: “China dan India telah mencapai kesepakatan yang penting bahawa dua negara ini bukan pesaing untuk persaingan tetapi rakan kongsi untuk kerjasama sebagai dua negara yang membangunkan negara dan mengembangkan ekonomi.”

Hua menambah: “Kami juga berharap bahawa media berkaitan boleh melaporkan dengan cara yang objektif dan munasabah serta melakukan lebih banyak perkara untuk menyumbang kepada kepercayaan bersama antara China dan India serta keamanan dan kestabilan serantau.”

Ujian menembak misil Agni-5 yang berjaya pada 18 Januari, dibuat sehari selepas India menyertai latihan laut bersama Jepun di Lautan Hindi. India, Jepun, AS dan Australia baru-baru ini telah mengumumkan pembentukan perjanjian pertahanan yang diharapkan dapat meningkatkan kerjasama antara angkatan tentera mereka sebagai cara untuk mengekang China.

Rencana pengarang terkini di China Global Times menyeru media India supaya mengelak daripada menggalakkan komen yang kasar oleh angkatan tentera India tentang ancaman China. “Sejak awal 2018, tentera India telah membuat komen yang kasar berkenaan China dari semasa ke semasa. Ketua Tentera India, Jeneral Bipin Rawat berkata pada minggu lepas bahawa India perlu menukar tumpuan kepada sempadan dengan China,” menurut rencana pengarang pada 16 Januari. “Media India telah membesar-besarkan segalanya yang diperoleh daripada angkatan tentera, memuji ucapan tentera militan dan mereka-reka adegan China melanggar dan memprovokasi India.”

“Interaksi yang diselaraskan antara tentera India dan media telah memberi banyak tanggapan negatif rakyat India terhadap China,” kata Global Times yang menunjukkan bahawa perkara ini bercanggah dengan pandangan Kementerian Hal-Ehwal Luar Negeri India yang telah menyatakan bahawa status-quo wujud di sempadan berikut Doklam standoff pada tahun 2017 tentang sempadan India-China-Bhutan.

Rencana pengarang membuat penilaian yang sangat lemah: “Dalam mempelajari mengenai China, masyarakat India telah terpedaya dengan keinginan mementingkan diri sendiri tentera untuk membesarkan belanjawannya dan mendapat pengaruh yang lebih besar dalam hubungan asing negara dan orientasi pasaran medianya terhadap laporan yang menarik perhatian. Akibatnya, pendekatan tidak mahu bertolak-ansur kepada China merupakan ketepatan politik di India dan negara terpaksa mengabaikan AS, Jepun dan Australia.”

Sementara itu, menurut laporan media China, pakar nuklear China telah menyatakan kesangsian mengenai keupayaan misil Agni-5 untuk mengenai bandar China dengan muncung perang nuklear, mereka telah menunjukkan cabaran yang ditimbulkan Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear oleh ujian ini.

Keupayaan nuklear India yang sedang berkembang dan perjanjian angkatan tenteranya dalam rantau boleh menjadikan India sebagai angkatan tentera dalam beberapa tahun akan datang, yang boleh mengganggu cita-cita China tentang Inisiatif ‘Belt and Road’ (BRI), hujah Song Zhongping, pakar angkatan tentera dan pengulas TV, dalam temu bual bersama Global Times.

Dia berkata bahawa oleh kerana Lautan Hindi ialah rantau “mesti dimasuki” untuk BRI, serta sebahagian daripada strategi kebangsaan untuk membina China menjadi kuasa maritim, China juga perlu meningkatkan kehadiran tentera dan ekonomi di Lautan Hindi.

Keupayaan ICBM yang terbukti pada masa ini hanya wujud dengan lima kuasa besar – AS, Rusia, Perancis, UK dan China – semua anggota tetap Majlis Keselamatan PBB. Oleh itu, Margolis membayangkan sebab lain untuk ujian terkini India: “Besar kemungkinan sebab India inginkan ICBM adalah martabat dan kedudukan dalam Majlis Keselamatan PBB.”

Sementara Barat mungkin ingin melihat Asia sebagai lubuk senjata nuklear dan konfrontasi angkatan tentera yang sedang berkembang, kekurangan liputan yang diberikan kepada ujian Agni-5 India di Asia menggambarkan pandangan bahawa kerjasama ekonomi lebih baik daripada tarikan nuklear.

Dengan diplomasi pencegahan Sukan Olimpik Musim Sejuk antara Korea Utara dan Korea Selatan, terdapat kelegaan bahawa ini boleh menyebabkan pengurangan ketegangan di rantau tersebut – sesuatu yang kebanyakan orang di Asia mudah percaya disebabkan oleh AS dan terutamanya Presiden Donald Trump.

Pendapat peribadi oleh Ravi Vellore, Editor Bersekutu Singapura Strait Times menggambarkan keadaan ini: “[Pemimpin Korea Utara] En. Kim [Jong-un] mula mengambil tindakan selepas melihat betapa pentingnya program senjata nuklear berskala besar yang dikira akan membina penghalang yang menggerunkan dalam dirinya sendirinya.”

Dia mendapati “sukar untuk memutuskan sama ada seseorang harus marah mengenai kelancangan En. Kim atau kagum dengan ketekunannya,” dan menambah: “Percubaan untuk berdamai beliau datang dengan keberaniannya yang ditunjuk-tunjuk dan beliau menjelaskan bahawa ia tidak disasarkan ke Seoul kerana beliau masih menganggap AS sebagai musuh, oleh itu menggambarkan perbezaan yang penting lagi ketara tentang persaudaraan Korea Utara beliau untuk difikirkan.”

Vellore percaya: “Tiba masanya untuk mengakui bahawa selain daripada lelaki gila yang semberono, En. Kim ialah operator bijak yang amat mementingkan masa dan mempunyai fikiran rasional yang pandai menilai situasi. Ini meletakkan dia dalam kelompok yang berbeza daripada pesaingnya dengan butang nuklear yang lebih besar.”

Dia menambah: “Gerak hati En. Trump untuk membatalkan perjanjian nuklear yang dicapai dengan Iran akan menghentikan sebarang rancangan negara lain untuk mengadakan perbincangan pelucutan senjata nuklear lain dengan AS. En. Kim mungkin membaca kertas taklimatnya dengan berhati-hati. Dan beliau mungkin mempunyai sebab untuk tertanya-tanya apa gunanya jika jaminan yang paling serius tidak dihormati.”

Pemerhati mendapatinya sesuatu yang luar biasa kerana sekutu tradisional AS, Singapura mempunyai keraguan mengenai dasar nuklear Trump. Malah, Vellore menyatakan bahawa keamanan yang berpanjangan di semenanjung Korea tidak boleh wujud tanpa perjanjian antara AS dan China serta mungkin Rusia. Tetapi Beijing mahupun Moscow tidak dijemput ke perbincangan yang dihoskan oleh Kanada, yang akan berakhir pada 16 Januari ini. Ini termasuk hanya sekutu barat yang terlibat dalam Perang Korea lebih 50 tahun yang lalu. [IDN-InDepthNews – 21 Januari 2018]

Most Popular